Ik moet een bepaalde waarde hebben
Ik moet een bepaalde taxatiewaarde hebben, kan dat?
Indien u bij uw geldverstrekker een financiering aanvraagt (hypotheek), dan mag u bij de geldverstrekker een hypotheekbedrag van maximaal 101% van de woningwaarde lenen. Uiteraard is het ook belangrijk wel maximum bedrag u kunt lenen op basis van uw inkomen en dat van eventuele partner. Het kan zijn dat de woningwaarde heel dicht bij het maximale leenbedrag uitkomt. Dan zou het natuurlijk meer dan goed uitkomen wanneer het taxatiebedrag van de woning die u wilt aankopen, lager ligt dat het bedrag van wat u kunt lenen. Als de taxatiewaarde hoger is, dan zou u zelf meer eigen geld moeten inbrengen. Lukt dit niet, dan bestaat ook de kans dat u geen financiering krijgt en dus de woning niet kunt aankopen. Ga dus altijd eerst eens naar een geldverstrekker om te kijken wat de financiële mogelijkheden zijn. Bij de aanvraag van de financiering zal er een taxatierapport opgemaakt moeten worden door een onafhankelijke partij. De taxateur is onafhankelijk en objectief betrokken bij de aankoop van de woning. De taxateur zal ook altijd bij de verkopende makelaar een taxatie setje opvragen. Dit is onder meer de koopakte. Hier staat ook vermeld voor welk bedrag de woning is aangekocht. Uiteraard mag u altijd aan de taxateur aangeven welk bedrag u nodig heeft om de door u gewenste financiering te krijgen. Houdt er ook rekening mee dat een aankoopwaarde vaak hoger is dan de getaxeerde waarde. U kunt dus niet zeggen, indien ik niet de gewenste waarde in het rapport krijg, dan hoef ik het taxatierapport ook niet. De taxatie van een woning is puur en alleen het bepalen van de waarde van de woning volgens bepaalde richtlijnen. De taxateur moet zich dus ook aan deze richtlijnen houden!
Bijna alle hypotheekverstrekkers eisen tegenwoordig een gevalideerd taxatierapport. Dit houdt in dat de validatie-instituten bijvoorbeeld het NWWI (Nederlands Woningwaarde Instituut) controleert of de taxateur en het taxatierapport inderdaad aan de hoogste kwaliteitseisen voldoen. Dit om te voorkomen dat er waardes in een taxatierapport komen te staan die juist veel te hoog, of wellicht veel te laag zijn. Zodra u het taxatierapport heeft, bekijk dit eens even goed. Er staat veel informatie in over de woning, welke u wellicht nog niet wist. Staan er nog bijzondere of afwijkende zaken in? In het rapport met altijd een vergelijk gemaakt worden met reeds eerder getaxeerde woningen in de buurt. Zijn dit wel de juiste woningen. U kunt altijd contact opnemen met de taxateur om uw vragen omtrent het rapport en daarbij behorende taxatiewaarde met hem of haar te bespreken.
Let op! Een aanpassing in een reeds gevalideerd rapport gaat niet zomaar. Een taxateur moet een verzoek indienen om het rapport open te stellen en aan te kunnen passen. Hiervoor worden kosten in rekening gebracht.
Kijk dus altijd, als u een aanvraag doet, of alle gegevens juist zijn. Gaat u verbouwen vanuit een bouwdepot? Geef dit dan aan bij de taxatieaanvraag! U ontvangt dan een verbouwingsspecificatie welke wordt toegevoegd aan het rapport. Er volgt dan een waarde voor en na verbouwing in het taxatierapport.